• De haven van Amsterdam is een belangrijk overslagpunt voor onder meer kolen, maar zet in op een transitie naar duurzame energiestromen.
  • Daarvoor is samenwerking met andere havens nodig, stelt scheidend CFO Alexander Kousbroek tegenover CFO.nl.
  • Met de Zeehaven IJmuiden werkt Amsterdam aan de ontwikkeling van een Energiehaven in de IJmond voor de duurzame offshore-industrie.

De haven van Amsterdam is een belangrijk overslagpunt voor onder meer kolen, maar werkt systematisch aan een transitie naar duurzame energiestromen. Dat stelt CFO Alexander Kousbroek van het havenbedrijf in een afscheidsinterview met CFO.nl.

Het havengebied van Amsterdam ondergaat de komende jaren een transformatie. Daarbij gaat de uitbreiding van non-fossiele activiteiten samen met de afbouw van fossiele activiteiten. “In ons nieuwe Strategische Plan 2025-2028 zijn er vijf prioriteiten vastgesteld: 1) duurzame economische waarde creëren met onze klanten, 2) een veilige, efficiënte en schone scheepvaartafhandeling, 3) investeren in een toekomstbestendig havencomplex, 4) het op orde brengen van de randvoorwaarden voor transities en 5) het bouwen van een wendbare en vitale organisatie”, schetst Kousbroek tegenover CFO.nl.

De transitie naar duurzamere energiestromen vereist ook dat verschillen havens in Europa meer gaan samenwerken, stelt Kousbroek. “Dat zie je ook bij de Haven van Rotterdam die nauwer samenwerkt met Antwerpen. Zelf kijken wij ook regionaler en nemen verschillende initiatieven. Samen met de Zeehaven IJmuiden werken we aan de ontwikkeling van een Energiehaven in de IJmond voor de duurzame offshore-industrie. Die locatie is perfect gelegen om ook de windmolenparken op zee te faciliteren. Andere partners in dit project zijn de provincie Noord-Holland en gemeente Velsen.”

LEES het hele interview op CFO.nl: Alexander Kousbroek (CFO van Port of Amsterdam): “Onze toegevoegde waarde is groter dan alleen tonnen overslag.”